Érdekességek a projektorok fényerejéről – Az ANSI Lumen szabvány

2017 ápr 27. | Eszközök

A projektor vagy digitális vetítő egy kimeneti eszköz az informatikában. Elsősorban konferenciákon és előadásokon használják prezentációk bemutatására, de az utóbbi időben előszeretettel alkalmazzák házimozik esetében is. A vetítők esetében fontos szempont, hogy milyen fényerővel működik.

A projektorok csoportjában a technikai specifikációk között kiemelt szerep jut a fényerőnek, ez ugyanis alapvetően meghatározza, hogy egy vetítő milyen körülmények között használható. Kis fényerejű vetítő esetében csak tökéletesen besötétített helyiségben, ideális körülmények között vethető be egy adott típus, míg nagy fényerő esetén akár egy világos szobában, tárgyalóban vagy iskolai előadóban is működhet. Egységesen a projektor fényerejét ANSI Lumen elnevezéssel jelöljük.

1 lumen annak a pontszerű fényforrás sugárnyalábjának fényárama, amelynek a kisugárzott teljesítménye 1/683 W. Az ANSI amerikai rövidítés, ami az American National Standard Institute rövidíti, ez magyarra fordítva az Amerikai Szabványügyi Hivatal. Az ANSI Lumen a hivatalosan szabványosított mérési eljárás alapján megállapított fényáram, illetve fényteljesítmény. A 600-as érték például helyesen értelmezve azt jelenti, hogy ANSI szabvány szerint megállapított 600 lumen. A szabványnak köszönhetően lehetővé vált, hogy a különféle technológiájú, eltérő típusú kivetítők összehasonlíthatók, helyettesíthetők egymással.

Az ANSI szabvány által történő fénymérés teljesen sötét helyiségben zajlik. A projektorral egy tökéletesen homogén fehér felületet hoznak létre, amelyet háromszor hármas egyenlő méretű részre szabdalnak. A fényerőt minden egyes ilyen négyzet közepén megmérik, és a kapott adatokból átlagot számolnak, így születik meg a technikai specifikációkban megadott fényáram, azaz az ANSI Lumen érték. Míg házimozi esetében nincs szükség 2-3000 ANSI Lumennél többre, addig az előadótermek esetében sokszor a duplája szükséges, mivel nem lehet ezeket a helyiségeket teljesen besötétíteni.

A tökéletes fényerő elérésének érdekében válasszon jó minőségű, a célra megfelelő projektor izzókat, amiket cégünk, az AVSpecialista Kft. kínálatában megtalálhat! Keresse fel weboldalunkat a www.plb.hu címen, kérdés esetén pedig bátran hívjon minket a 06-1-364-1939-es számon, vagy írjon e-mailt az info@avspecialista.hu címre!