A szabadság kiadásának szabályairól bővebben

2017 júl 24. | Tanácsok

A nyári hónapokban kiemelt kérdéssé válik a szabadság kiadása mind a munkáltatók, mind a dolgozók számára. Ilyenkor veszi ki a legtöbb alkalmazott a szabadnapjait, a nyaralások miatt általában hosszabb időre. Nem csak azért fontos figyelemmel kísérni a szabadságok kivételét, nehogy munkaerőhiány alakuljon ki, hanem azért is, hogy a bérszámfejtés során minden dokumentum stimmeljen.

A dolgozóknak a törvény szerint legalább tizenöt nappal a tervezett szabadság kivétele előtt jeleznie kell szándékát a munkáltató felé, aki eldöntheti, hogy az adott időpontra kiadja-e a szabadságot, vagy nem. Fontos tudni, hogy a szabadságnapokat nem lehet átvinni a következő évre, tehát az adott évben esedékes szabadnapokat abban az évben kell kivenni. Olyan esetekben vihető át későbbi évre a szabadságnap, ha a dolgozó munkaviszonya januárnál később kezdődött, illetve ha hosszú betegeskedés vagy GYES miatt huzamosabb ideig munkaképtelen.

A szabadnapok általánosságban véve csak munkanapokra vonatkoznak, és nem lehet órákra lebontani a napokat. Nem megoldható például, hogy egy alkalmazott a napi nyolcból négy órát ledolgozzon, a másik négyet pedig szabadságként kivegye. Szabadságon lévő dolgozót a munkáltató csak nagyon súlyos működési probléma esetében hívhat vissza, és ilyenkor minden költségét kötelező megtéríteni. A szabadságnapokat kötelező kiadnia a munkáltatónak, semmilyen esetben sem váltható pénzösszegre. Ez alól egyedül az a helyzet kivétel, amikor a dolgozó jogviszonya megszűnik úgy, hogy nem vette ki a neki járó szabadságnapokat. Ilyenkor a bérszámfejtők feladata kiszámolni, hogy a ki nem vett szabadságnapokért mennyi pénzt kell fizetni a távozó alkalmazottnak. Ha pedig az adott alkalmazott több szabadságnapot vett ki, mint amennyire jogosult, akkor a többlet az utolsó béréből kerül levonásra.

Megbízható bérszámfejtőt keres? Forduljon hozzánk bizalommal! Látogasson el honlapunkra, a www.balancekft.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-203-4405-ös telefonszámon vagy a balance@balancekft.hu e-mail címen!