Milyen pénztárgépet vásároljon egy kezdő vállalkozás?

2017 aug 22. | Tanácsok

Ha egy újonnan alakult vállalkozás pénztárgépköteles tevékenységet szeretne végezni, akkor szüksége lesz egy megbízható pénztárgépre. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy mikor is lenne érdemes megrendelni a pénztárgépet? Meg kell várni a működési engedély kiadását? Ha a vállalkozás már megkezdte működését, és még nincs pénztárgép, elegendő nyugtát adni, vagy számlát kell kiállítani minden vevőnek?

Az adóalanyok a főszabály szerint kötelesek az általuk teljesített termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról számlát kibocsátani, amely alól azonban készpénzes ügyletek esetén az Áfatörvényben meghatározottak szerint mentesülhetnek, ám ekkor is terheli őket a nyugta-kibocsátási kötelezettség azzal, hogy ebben az esetben is jogosultak számlát kibocsátani. Az Áfatörvényben foglalt felhatalmazás alapján ugyanakkor meghatározott azon adóalanyok, illetőleg üzletek köre, akik a nyugta-kibocsátásnak gépi úton kötelesek eleget tenni, amely alól csak az ott jelzett esetekben mentesülhetnek. Tehát, ha az adóalany olyan tevékenységet folytat, amelyre tekintettel a nyugtaadási kötelezettségének gépi úton köteles eleget tenni, akkor ez alól csak meghatározott esetekben mentesülhet, vagyis ezek hiányában nem elegendő, ha nyugtatömb alkalmazásával tesz eleget bizonylatolási kötelezettségének. Ugyanakkor lehetősége van az adóalanynak arra, hogy nyugta helyett számlát állítson ki, melynek azonban meg kell felelnie az Áfatörvényben előírt formai és tartalmi követelményeknek.

A fentiekre reflektálva mindenképp azt javasoljuk, hogy mielőbb szerezze be pénztárgépét! Ha szaktanácsadásra van szüksége, vagy pénztárgépek nagy választékából szeretné kiválasztani az Önnek és vállalkozásának legmegfelelőbb eszközt, forduljon bizalommal cégünkhöz, az Au Cash Kft.-hez! Látogasson el webáruházunkba, a www.aucash.hu webcímre, ha pedig kérdése lenne, várjuk hívását a +36-1-405-1285-ös, vagy a +36-20-486-1188-as telefonszámon, illetve küldhet nekünk e-mailt is az info@aucash.hu címre!